Schrijven onder pseudoniem

Natuurlijk wil je dat mensen je blogs lezen. Je wilt boeken verkopen, bekend worden, erkenning,  in discussie gaan met lezers, je ervaringen persoonlijk delen. Maar hoe persoonlijk laat je het worden? Je kunt er daarom voor kiezen om onder pseudoniem te schrijven. Maar is het eigenlijk wel een keuze? Of is het zo dat je er onder bepaalde omstandigheden eigenlijk toe gedwongen wordt?

Sommige onderwerpen liggen gevoelig en sommige publicaties grijpen direct in in het leven van degene die het boek geschreven heeft. Denk aan bijvoorbeeld klokkenluiders. Ik schrijf erotische boeken en blogs en maak er geen geheim van dat ik actief aan Femdom binnen de BDSM doe. Sterker nog, ik put daar veel levensvervulling en energie uit. Maar ik weet ook dat veel mensen het raar en vreemd vinden.

In mijn werk heb ik te maken met collega’s en klanten. De meesten zal het niet kunnen schelen wat ik na mijn werk doe. Ook hier de vraag: kom ik als erotisch schrijver uit de kast of niet? Ik vind zelf: uit de kast komen is een persoonlijke keuze. Ik doe dat niet graag collectief.  Ik houd het liever klein en persoonlijk. Ik houd liever wat meer controle over de deur van die kast.

Wat voor de een extreem is, is dat voor een ander niet, maar mijn seksuele beleving en mijn schrijven daarover wijken voldoende af van het gemiddelde om voorzichtig te zijn. Ik reis veel naar bestemmingen waar mogelijk wat minder begrip bestaat voor BDSM. Neem landen waar bijvoorbeeld homoseksualiteit al verboden is. Ik zou daar een reëel risico lopen. Ook dat weegt mee in mijn besluit om onder pseudoniem te schrijven.

Als je erotisch werk schrijft, moet je er ook voor waken dat je het voor je kinderen afschermt. Tenminste, dat vind ik, zo lang ze jong zijn tenminste. Ze zijn al snel in staat om zelf op Internet jouw naam terug te vinden bij publicaties die zij eigenlijk helemaal niet mogen zien.

Onder pseudoniem schrijven heeft het voordeel dat de controle zoveel mogelijk bij jou, de schrijver, blijft. Je kunt er altijd later nog voor kiezen om in de publiciteit te treden als Jansen die beter bekend is onder pseudoniem XXX….

Het grootste nadeel van een pseudoniem vind ik: je bent trots op je boek of op je weblog en je kunt het er met niemand over hebben. Daar komt bij dat persoonlijke promotie, dat wil zeggen optreden in openbare media zoals kranten, radio, lokale TV en ook sociale media zoals Facebook, Twitter en dergelijke heel belangrijk is om je boek onder de aandacht te brengen.

Kortom, als je onder pseudoniem schrijft, moet je daarvoor alternatieven bedenken. Ik breng mijn boek en schrijverschap bijvoorbeeld onder de aandacht via de bekende op BDSM gerichte sociale media en via in het onderwerp gespecialiseerde websites, ik promoot het ook op evenementen. Ik verkoop het via in BDSM gespecialiseerde winkels. Ik maak gebruik van mijn eigen netwerk. Ik ben mijn eigen weblog gestart.

Zo kan ik toch mensen ontmoeten, feedback krijgen, met andere schrijvers en bloggers in persoonlijk contact komen. Het kost misschien wat meer moeite, maar die moeite is het zeker waard.

Tekst en foto: luckyman ©2015

Citaat op foto: Riekus Waskowsky

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *